Archive for september, 2008

Yellow 5

september 30, 2008

Yellow 5 är ett gult färgämne som i Europa kallas CI 19140. Det är i USA inte tillåtet att använda i produkter som ska användas på eller när ögonen. I Europa är det tillåtet utan begränsningar i kosmetika och även i livsmedel.

1

Annonser

Methylchloroisothiazolinone

september 30, 2008

Methylchloroisothiazolinone är ett konserveringsmedel som tidigare användes mycket i kosmetika men efter kritik i mitten av 1990-talet minskade den användningen. Det används för att hålla svamp och bakterier borta.

Det är mycket irriterande för både hud och slemhinnor. Det är även frätande och kan ge rodnad, blåsor, klåda, fjällande hud, svullnader och t.o.m. variga bölder. Det misstänks vara en av de vanligaste orsakerna bakom allergiska reaktioner på kosmetika. För att det ska vara skadligt behövs dock högre doser än vad som vanligen finns i konsumentprodukter.

Det är mycket giftigt för vattenlevande organismer och inte helt nedbrytbart.

1

Methylisothiazolinone

september 30, 2008

Methylisothiazolinone är ett konserveringsmedel som tidigare användes mycket i kosmetika men efter kritik i mitten av 1990-talet minskade den användningen. Det används för att hålla svamp och bakterier borta.

Det är mycket irriterande för både hud och slemhinnor. Det är även frätande och kan ge rodnad, blåsor, klåda, fjällande hud, svullnader och t.o.m. variga bölder. Det misstänks vara en av de vanligaste orsakerna bakom allergiska reaktioner på kosmetika. För att det ska vara skadligt behövs dock högre doser än vad som vanligen finns i konsumentprodukter.

Det är mycket giftigt för vattenlevande organismer och inte helt nedbrytbart.

1

Propylparaben

september 30, 2008

Propylparaben är ett vanligt konserveringsmedel i kosmetika. Den är bakteriehämmande och verkar på många bakterier och svampar. Vanligen blandar man flera olika parabener för att täcka in de flesta.

Känslighet mot parabener kan uppstå om de appliceras på skadad eller bränd hud, annars är risken mindre. De vanligaste parabenerna ingår i vanliga hudallergitest. Just propylparaben kan vara allergen men man anser inte att risken är speciellt stor.

Enligt SNF har propylparaben ingen eller liten påverkan på miljön. Det är ogiftigt för vattenlevande organismer och lätt nedbrytbart. Det är även godkänt som Bra Miljöval av konserveringsmedel. Enligt norska Grönn Hverdag är det dock giftigt och ev. även bioackumulerbart, d.v.s. att det samlas i djur och växter.

1

Methylparaben

september 30, 2008

Methylparaben är ett vanligt konserveringsmedel i kosmetika, där den ofta tillsätts för att konservera vatten. Den är bakteriehämmande och verkar på många bakterier och svampar. Vanligen blandar man flera olika parabener för att täcka in de flesta.

Känslighet mot parabener kan uppstå om de appliceras på skadad eller bränd hud, annars är risken mindre. De vanligaste parabenerna ingår i vanliga hudallergitest. Just methyl-paraben är inte speciellt allergen men har en svagt retande effekt på slemhinnor och är lite irriterande för ögonen.

Enligt SNF har methylparaben ingen eller liten påverkan på miljön. Det är ogiftigt för vattenlevande organismer och lätt nedbrytbart. Det är även godkänt som Bra Miljöval av konserveringsmedel.

1

Citronsyra

september 30, 2008

 

Citronsyra (citric acid på engelska) är en organisk syra som finns i sura frukter som citron.

Citronsyra är fuktighets-upptagande, desinfekterande och sammandragande och fungerar därför som AHA-syra i bl.a. peelingmasker. I andra hudvårdsprodukter används det mest som konserveringsmedel, då det reglerar pH-värdet, och även för att den förlänger effekten av antioxidanter.

I hög koncentration är citronsyran irriterande för huden och svider. Tillsammans med tensider kan den t.o.m. fräta på huden. Om man är citrusallergiker så kan man reagera på syran.

Citronsyra är lätt nedbrytbart och godkänt som Bra Miljöval.

1

Cetrimonium Chloride

september 30, 2008

Cetrimonium Chloride är INCI-namnet på det som vanligen kallas för balsum och är det aktiva ämnet i nästan alla hårbalsam. Det används som konsistensgivare och speciellt i balsam för sin antistatiska effekt.

Allergiska reaktioner är ovanliga.

Balsum är giftigt för vattenlevande organismer och inte nedbrytbart. Enligt SNF är det mycket giftigt för miljön.

1

Glycine Soja Protein

september 30, 2008

 

Glycine Soja Protein är ett annat namn för sojaprotein. När det inte står angivet kan det vara både sojaoljan eller extraktet lecitin som menas. I hårvårdsprodukter är det vanligen den senare man använder.

1

Keratin Amino Acids

september 30, 2008

Keratin Amino Acids är en typ av aminosyror som kommer från djur.

1

Sodium PCA

september 30, 2008

Sodium PCA är ett örtsalt som binder fukt i hud och hår. I hårprodukter används det även för att minska statisk elektricitet.

1