Lactic Acid

Lactic Acid är INCI-namnet för mjölksyra som hör till gruppen “naturliga fuktighetsfaktorer”, vilket är ämnen som finns naturligt i huden och tros ha samband med den vattenbindande förmågan hos huden. Mjöksyra är svagt sur, vilket även frisk hud är.

Mjölksyra kan användas i utspädda blandningar för att lokalt behandla svampinfektioner. När mjöksyra tillsätts utifrån så har den en uttorkande effekt på huden och i hög koncentration verkar den avfjällande, vilket gör att den används i peelingkrämer och ansiktsmasker som en så kallad AHA-syra: den tar bort det yttersta hudlagret för att fräscha upp huden och göra det möjligt för den att lättare ta till sig andra ämnen. Av samma anledning används det även i hudkrämer men då i lägre koncentration, för att underhålla en mild avfjällning av huden. Mjölksyra är dessutom konserverande då de försurar miljön så att bakterier inte trivs, vilket gör att man kan minska halten av andra konserveringsmedel i produkter innehållande mjölksyra. Den förstärker även verkan av antioxidanter då den binder salter. I t.ex. deodoranter kan den också användas för att döda bakterier och reglera pH-värdet. Allra bäst verkar mjölksyra i produkter för fet och grovporig hud, och för hud med rynkor.

I låga koncentrationer är mjöksyra som sagt lätt uttorkande på huden, men vid en högre koncentration blir den irriterande – mer eller mindre beroende på hur känslig hud man har – och kan ge sveda och stickningar. Starka lösningar kan t.o.m ge öppna sår. Om man får den i ögonen bör man skölja omedelbart.

Det är lätt nedbrytbart och godkänt som Bra Miljöval.

1

Etiketter ,

Lämna en kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

You are commenting using your Twitter account. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

You are commenting using your Facebook account. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.