Methylparaben är ett vanligt konserveringsmedel i kosmetika, där den ofta tillsätts för att konservera vatten. Den är bakteriehämmande och verkar på många bakterier och svampar. Vanligen blandar man flera olika parabener för att täcka in de flesta.
Känslighet mot parabener kan uppstå om de appliceras på skadad eller bränd hud, annars är risken mindre. De vanligaste parabenerna ingår i vanliga hudallergitest. Just methyl-paraben är inte speciellt allergen men har en svagt retande effekt på slemhinnor och är lite irriterande för ögonen.
Enligt SNF har methylparaben ingen eller liten påverkan på miljön. Det är ogiftigt för vattenlevande organismer och lätt nedbrytbart. Det är även godkänt som Bra Miljöval av konserveringsmedel.
Etiketter Methylparaben